Przepisy na domowe muffinki
Znacie jakieś sprawdzone przepisy na domowe muffinki? Nie z pudełka. Takie, żeby ładnie wyrosły i pysznie smakowały. Jakie dodatki dodajecie do tego typu ciasteczek? Czym ozdabiacie?
6 Odpowiedzi
Kiedyś znalazłam przepis na muffiny które zawsze wychodzą. Zwykłe, z dodatkiem cukru waniliowego. Do środka lubię dodać nutellę lub dżem. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami z Biedronki albo rodzynkami
Dołączam się do pytania, u mnie w domu szybciej schodzą wszelkiego typu ciasteczka czy babeczki, więc myślę, że takie domowe muffinki też by każdemu, zwłaszcza dzieciom, zasmakowały.
Muffinki są jak dla mnie jeszcze prostrze do zrobienia niż naleśniki! Zależy z czym chcecie je zrobić, ja bardzo lubię bananowo-kakaowe. Przygotowuje się je z tymi składnikami:
3 dojrzałe banany
pół szklanki oleju
dwa duże jajka
225g mąki przennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Ważna jest tu mieszanka sody i proszku, dzięki niej babeczki są puszyste. No i ja to robię w ten sposób, że najpierw łączę suche składniki i dobrze je mieszam, później mokre i później wszystko i zalewam stałą, silikonową formę i wkładam na 20 minut do piekarnika na 170 stopni.
Ja tam mało kiedy się trzymam mocno przepisu. Ale mniej więcej takie proporcje jak w ostatnim podanym tu przepisie powinny być ok. Możesz też spokojnie dodawać coś od siebie. Mufinki, to taka prosta sprawa, że na pewno Ci coś wyjdzie.
Składniki:
1 filiżanka (250 ml) mleka
1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
1 jajko
1 filiżanka (200 gramów) cukru
2 filiżanki (300 gramów) uniwersalnej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (350 stopni F)
2. Wymieszaj mleko, olej, jajko i cukier razem, aż do dobrego połączenia.
3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, dobrze wymieszaj.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli jest to pożądane.
5. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do muffinek, wypełniając każdą filiżankę w około 3/4.
6. Piec przez 20-25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka lub tester do ciasta wyjdzie czysta po włożeniu do środka muffinki.
7. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przez kilka minut przed wyjęciem z formy. Podawaj na ciepło lub przechowuj w szczelnym pojemniku do kilku dni.
Składniki:
1 filiżanka mąki uniwersalnej
1 filiżanka mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1 szklanka mleka
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (375 stopni F).
Nasmaruj i oprósz mąką 12 foremek do muffinów, lub wyłóż papierowymi foremkami do muffinów.
2. W dużej misce połącz mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W innej misce, ubij razem cukier, olej, jajka i mleko. Dodaj mokre składniki do suchych składników, mieszając tylko do połączenia.
4. Napełnij filiżanki do muffinek w trzech czwartych. Piecz przez 20 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta.
Z nutellą muszą być bardzo smaczne 🙂 a jaki smak dżemu do muffinek polecasz?