Dobre bakterie w jelicie grubym – jakie bakterie?
Jakie są dobre bakterie w jelicie grubym? O jakie dobre bakterie w jelicie grubym trzeba dbać? I ogólnie jak dbać o jelito grube?
9 Odpowiedzi
Jak chcesz poprawić stan jelit, kup sobie jakieś probiotki. Nie podam Ci konkretnych nazw bakterii, nie wiem czy gdzieś to znajdziesz.
Jak bierzecie jakieś antybiotyki, to probiotyki są obowiązkowe, aby zadbać o florę bakteryjną jelit. Ważne jest też, aby odpowiednio te probiotyki przyjmować – czyli nie w momencie, jak bierzesz antybiotyk, tylko ok. 2 godziny po przyjęciu antybiotyku.
Kiszone / fermentowane produkty, takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone – są bardzo dobre dla jelit. Jak najesz się kapusty i nagle masz biegunkę w łazience, niekoniecznie to oznacza, że Ci zaszkodziło. Po prostu oczyszcza twoje jelita. Ostatnio pewien człowiek powiedział mi, że jak zje kapustę kiszoną, to zawsze go goni i postanowił nie jeść – człowiek sobie szkodzi. Próbowałem mu wytłumaczyć, ale niestety taki przeciętny kowalski to pajac. Stosunek ludzi czytających regularnie książki do ludzi nieczytających odpowiada proporcjom ludzi myślących / inteligentnych w stosunku do przysłowiowych owieczek.
Jak byś chciał suplementować bakterie do jelita grubego, to nie wiem czy nie lepiej w formie czopków 🙂 Jak chcesz poprawić sobie stan jelit, biolatte wypuszcza różne produkty zawierające bakterie jelitowe. Są to produkty z Finlandii, dobrej jakości.
Trzeba pić kefir do obiadu a podczas podróży zażywać probiotyki lub też pić kefir. Nie wolno też unikać jogurtów i nabiałów. Oczywiście warto sprawdzać zawartość cukru w danym jogurcie czy innym nabiale.
O dobre bakterie w jelitach można dbać poprzez przyjmowanie probiotyków i prebiotyków. Można kupić takie tabletki w aptece. Naturalne źródło prebiotyków to warzywa: czosnek, cebula, szparagi, cykoria, por, karczoch, pomidor oraz owoce: zielone banany oraz jabłka. Ponadto dużo prebiotyków jest w kaszy gryczanej, ryżu oraz płatkach owsianych. Bakterie w jelitach bardzo lubią jogurty, kefiry i maślanki. Ponadto kiszone ogórki i kapusta również świetnie wspomagają dobre bakterie.
Dobre bakterie w okrężnicy są odpowiedzialne za rozkładanie pokarmu, syntezę witamin i utrzymanie równowagi pH. Bakterie te pomagają również chronić okrężnicę przed szkodliwymi bakteriami i toksynami.
Są to takie bakterie, jak Bifidobacterium czy Lactobacillus.
Istnieje wiele różnych rodzajów bakterii, które żyją w okrężnicy i odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Dobre bakterie pomagają rozkładać jedzenie, wchłaniać składniki odżywcze i produkować witaminy, których potrzebuje organizm. Pomagają również chronić jelito przed szkodliwymi bakteriami i utrzymują silny układ odpornościowy. To się nazywa ogólnie mikrobiota jelitowa.
Jelito grube jest domem dla szeregu różnych bakterii. Większość bakterii w jelicie grubym należy do dwóch grup: Firmicutes i Bacteroidetes.
W jelicie grubym występują również bakterie z rodziny Proteobacteria, laktobacillus i bifidobakterie. Bakterie te są odpowiedzialne za przetwarzanie pożywienia i produkcję witamin, takich jak witamina K i witamina B-12. Te bakterie także wspomagają wytwarzanie błonnika, który ma wiele korzyści zdrowotnych, a także zmniejsza ryzyko chorób układu pokarmowego.