Czym popijać ostre jedzenie? Popijanie ostrych potraw
Czym popijać ostre potrawy, aby jeszcze tej ostrości nie zwiększyć? Czym popijacie ostre jedzenie? I oprócz tego, czym popijać – czy lepiej jak to będzie zimne, ciepłe czy nie ma znaczenia?
14 Odpowiedzi
Słyszałam, że ulgę przynosi napicie się mleka. Ja osobiście nie przepadam za ostrymi potrawami, więc nie mam takiego dylematu.
Nie popijać najlepiej ostrego jedzenia alkoholem, bo alkohol wzmacnia ostre. Jak kiedyś ostre popiłem winem, to jeszcze bardziej mnie paliło. Może po prostu najlepiej popijać ostre jedzenie wodą.
Gdy ja jem coś ostrego, to popijam wodą. Ale w przypadku ekstremalnie ostrych potraw, które palą przełyk, żołądek (i mogą wam uszkodzić układ pokarmowy, o czym się nie mówi, jak pokazują takich gamoniów w telewizji) wtedy tylko nabiał. Woda nie pomoże ani trochę.
W przypadku ostrych potraw, ale nie palących wnętrzności, tylko co najwyżej usta, woda wystarczy.
Wódka rozpuszcza kapsaicynę – kapsaicyna to ta ostra substancja. Jak się napijesz wódki, to już potrawa nie będzie taka ostra i na drugi dzień nie będzie aż tak strasznie podczas pozbywania się tego z organizmu 🙂
Ostre jedzenie można popijać wódką, albo wodą. U mnie też sprawdza się popijanie piwem. Jak jem coś ostrego, jakieś ostre jedzenie i popijam piwem, od razu mi lepiej.
Kiedyś zamówiłem do domu jakieś danie kuchni indyjskiej i było potwornie ostre. Napiłem się trochę piwka i lepiej mi było.
Piwko było lekko schłodzone. Ale wiadomo, to nie było tak ostre jedzenie, jak jakieś te super ostre papryczki, co to je na youtube jedzą i krzyczą się wiją. Takich rzeczy nie jadam. Ale było ostre.
Ja nie popijam ostrego jedzenia wcale. Ale rzadko jem ostre. Jem ostre tak dla przeczyszczenia organizmu. Podobno od czasu do czasu jedzenie ostrych potraw jest zdrowie. Najczęściej to jakaś ostra pizza 🙂
Kefir albo wódka. Na ostre jedzenie te dwie rzeczy są dobre i sprawdzone i u mnie w domu to praktykuje się od lat. Jak można pić wódkę, to piję wódkę, jak nie, to kefir. Oczywiście trzeba pić alkohol z umiarem, nigdy nie piję tyle, aby potem nic nie pamiętać.
Podobno nabiał uśmierza pieczenie po zjedzeniu czegoś ostrego. Mleko, kefir, maślanka, jogurt… Ja rzadko kiedy jem coś ostrego, nie przepadam za ostrymi potrawami.
Moi zdaniem ostre jedzenie najlepiej popija nie poroduktami mlecznymi – kefir, mleko czy maślanka idealnie sprawdza się na takie dolegliwości. Nigdy nie popijałem wódką, więc się nie wypowiem.
Mleko przynosi ulgę podczas spożywania ostrych potraw. Ogólnie produkty mleczne. Tak jak w odpowiedziach wyżej – mleko, kefir, maślanka i jogurt powinny dać radę.
Kapsaicyna, która jest odpowiedzialna za ostrość pokarmu rozpuszcza się w alkoholach i tłuszczach. Odpowiedź na pytanie, czym popijać ostre jedzenie to: alkohole i mleko, maślanka, kefir. Sprawdzałam wszystkie opcje i działają.
Jeśli po potrawie zawierającej dużą ilość kapsaicyny pieką Cię usta lub żołądek, nie powinno się tego popijać wodą. Powinno się popijać np. tłustym mlekiem. Albo napić się trochę tłuszczu roślinnego – opłukać usta i połknąć.
Bardzo ostre potrawy drażnią ściany żołądka, dlatego nie powinno się ich popijać dużymi ilościami alkoholu.
Alkohol niby rozpuszcza kapsaicynę, ale to już dzieje się po fakcie, gdy podrażni ona żołądek.
W moim przypadku na ostre jedzenie pomagają kefir, maślanka oraz wino. Dzięki nim ta ostrość nie jest mocno wyczuwalna.
Jeśli jesteś fanem pikantnych potraw, możesz napić się czegoś, co pomoże Ci złagodzić smak. Jest wiele opcji, w tym napoje gazowane, soki, wina i piwa.
Napoje gazowane, takie jak Coca Cola, Sprite lub Fanta są dobrą opcją do popijania ostrych potraw. Znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym i są łatwe do znalezienia. Ale to najmniej zdrowa opcja i częste picie ich rujnuje długoterminowo układ pokarmowy.
Soki, takie jak sok z marchwi, pomarańczy lub ananasa, są również dobre do popijania. Mogą one pomóc w łagodzeniu smaku ostrych potraw, bez dodawania zbyt dużej ilości cukru.
Wina i piwa są również popularnymi opcjami do popijania pikantnych potraw. Wina, takie jak białe lub różowe wino wytrawne, są dobre do łagodzenia smaku. Jeśli chcesz wybrać piwo, wybierz mniej słodkie, niższe w zawartości alkoholu, takie jak lager, pilsner lub gose.
Tutaj się mylisz – sama wódka może złagodzić ostrość, o czym napiszę niżej.