Przekąski z dyni i cukinii
W tym roku mam mnóstwo cukini i dyni na ogródku i juz nie mam pomysłów co z tego robić.Bardzo zależy mi żeby były zdrowe i mało kaloryczne ponieważ jestem na diecie.
9 Odpowiedzi
Moja dziewczyna robi zupe z dyni i jest taka lekko pikantna. A z cukini można pokroić na plasterki i usmażyć w bułce tartej.
Zarówno z cukinii jak i średnio dojrzałej dyni polecam placuszki robione podobnie do placków ziemniaczanych, z tym, że zdrowszych i posiadających mniej kalorii. Można podać z samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym lub tzatziki, albo po prostu same lub z jogurtem.
zupa z dyni z dodatkiem mleka kokosowego 🙂 dynia z piekarnika pieczona z ziołami jako dodatek do obiadu 🙂 z cukinii leczo ale to raczej nie przekąska, można zrobić placuszki – ucierasz cukinie dodajesz jajka trochę mąki ale nie za dużo do tego przyprawy i smażysz podajesz np z jogurtem 🙂 jeśli chodzi o te placuszki to możesz tez wymieszać właśnie dynie z cukinią też będzie super. Z dyni można jeszcze zrobić ciasto! jest pycha! jadłam też kiedyś zapiekankę z dyni była super ale przepisu nie znam więc nie pomogę – musisz szukać w sieci jeśli Cie to interesuje 🙂
U mnie często gotuje się zupę z dyni, ale taką na mleku i z kluskami lanymi 🙂 odrobina soli do smaku i wychodzi pyszne danie 🙂
z kluskami lanymi jeszcze nie jadłam!
Spróbuj! mniam!
Z dyni lub cukini często robię placuszki, takie podobne do placków ziemniaczanych. Z dyni smaczna jest także zupa na mleku a cukinia dobrze sprawdza się w leczu bądź przypieczona na grillu 🙂
Jeśli chodzi o przekąski to ja robię coś jakby frytki. Kroję cukinię na paski. Zanurzam paski cukinii w ubitym jajku następnie w mieszance z bułki tartej, sproszkowanej papryki, pieprzu i soli. Układam wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość ląduje w piekarniku na około 15-20 minut. Gdy cukinia jest miękka a panierka złocista i chrupiąca, to można wyciągnąć i zajadać. Najlepiej z sosem tzatziki lub keczupem 🙂
Bardzo dobrze smakuje cukinia usmażona w cieście naleśnikowym. W parnierce bułką tartą też jadalne, ale już mniej smaczne.
A w panierce z ciecierzycy – bardzo odżywcze. Dużo białka.
Jak się najadłem dużo dyni, to potem miałem dziwny zapach moczu. Ale to też mogło być związane z przesadną ilością wypitego piwa smakowego.
Dynia i cukinia bardzo zdrowe – o wiele lepsza przekąska od mięsa. Obecne hodowle mięsa są bardzo źle prowadzone – leki, antybiotyki, choroby, stres zwierząt.
Zabijając zwierzęta i je jedząc, zabijamy siebie powoli.
Z dyni można także zrobić frytki. Są bardzo smaczne i bardzo zdrowe.
Moja koleżanka zrobiła raz muffinki z dyni. Fajne i słodkie. Na pewno gdzieś w necie są przepisy.
Raz na jakiejś imprezie miałem okazję jeść koreczki i roladki z cukinii. Gospodarz miał dużo cukinii, więc sporo jej było na stole w różnej postaci.
Zupa z dyni jest też super z mlekiem kokosowym – taka delikatna i kremowa. Na wierzch można dać też prażone pestki właśnie z dyni 🙂