Za słodki dżem – co zrobić?
Co zrobić, gdy dżem wyjdzie za słodki? Jest jakiś sposób, aby sprawić, by był mniej słodki? Da się jakoś zmniejszyć słodkość dżemu? Czy już taki musi pozostać?
4 Odpowiedzi
Zrób i dodaj mus z przetartych kwaśnych owoców i to zrównoważy słodkość dżemu. Dżem już nie będzie tak mocno słodki.
A czy po prostu dodanie wody nie sprawi, że będzie mniej słodkie? Wiadomo że wtedy trochę gęstość spadnie, ale ja już wolałabym rzadki dżem niezbyt przesłodzony dżem.
Wciśnij trochę cytryny, cytryna powinna sprawić iż słodkość nie będzie tak intensywna.
Ja bym ten dżem wykorzystał do mięsa. Czasami można nieźle skomponować smak pieczonego mięsa np. z dżemem. Przykładem jest dżem z żurawiny. Moja ciocia taki robiła, zwłaszcza do dziczyzny. Wtedy ta słodkość nie jest taka doskwierająca, oczywiście w odpowiednich proporcjach.