Jak zrobić naleśniki z serem?
Jak zrobić naleśniki z serem? Znacie jakieś dobre przepisy na naleśniki z serem? Jak się robi naleśniki? Zazwyczaj kupuję gotowe z biedronki, ale chcę się sam nauczyć je robić.
3 Odpowiedzi
Do przygotowania naleśników z serem potrzebne będą:
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki stołowe masła, roztopionego
- 1 jajko
- 1 filiżanka rozdrobnionego sera cheddar
Instrukcje:
1. W dużej misce ubijamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W osobnej misce, ubij razem mleko, masło i jajko.
3. Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.
4. Wymieszać z rozdrobnionym serem.
5. Rozgrzać ruszt lub patelnię na średnim ogniu i posmarować dodatkowym masłem.
6. Na każdy naleśnik nałóż 1/4 szklanki ciasta. Gotuj przez 1-2 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru.
7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jeśli z białym serem, to po prostu zrób takie naleśniki, jak z dżemem, potem posmaruj naleśnik białym serem z dodatkiem mleka i cukru, albo śmietany i curku.
Poniżej przepis, jak zrobić naleśniki z serem na słodko.
Oto prosty przepis na naleśniki z serem:
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 1.5 szklanki mleka
– 2 jajka
– szczypta soli
– 2 łyżki masła (roztopionego)
– 500 g twarogu (lub serka homogenizowanego)
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– cukier puder do posypania (można ewentualnie polać sobie syropem klonowym)
Przygotowanie:
1. Roztrzep jajka w misce, dodaj mleko, mąkę, sól i roztopione masło. Energicznie mieszaj, aby ciasto na naleśniki było gładkie i bez grudek.
2. Rozgrzej patelnię, nałóż na nią cienko ciasto na naleśniki, smaż z obu stron na złoty kolor. Powtarzaj, aż skończy się ciasto. Można użyć specjalnej patelni do smażenia naleśników, jest znacznie wygodniej niż na zwykłej patelni.
3. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ser, cukier i aromat waniliowy.
4. Na każdym naleśniku rozsmaruj serową masę, zawiń naleśniki.
5. Przed podaniem posyp naleśniki cukrem pudrem.
Możesz również dodać do nadzienia rodzynki lub pokrojone owoce, a na wierzchu polewać naleśniki miodem, syropem klonowym, czy dżemem. Można też zjeść bez dodatków. Smacznego!