Czy czerwone wino obniża cukier i cholesterol?
Czy czerwone wino obniża cukier? Czy czerwone wino obniża cholesterol? Oczywiście mam na myśli wino wytrawne, wiadomo że wino słodkie to najgorsze z win. Ale słyszałam, że wino wytrawne jest dość zdrowe w niewielkich ilościach.
8 Odpowiedzi

Kanadyjscy naukowcy odkryli jakiś czas temu sposób, w jaki metformina, związek wykorzystywany w leczeniu cukrzycy typu 2, i resweratrol występujący w czerwonym winie, pomagają w obniżeniu poziomu glukozy we krwi – informuje pismo „Nature Medicine”.
Ale to nie oznacza, że teraz trzeba pić dużo wina. Alkohol sam w sobie może Ci tylko zaszkodzić, a wino ma dość sporo alkoholu w sobie.
Wino słodkie, półsłodkie, likiery, nalewki, piwo (nawet takie zwykłe, nie słodkie) podnoszą glukozę we krwi bardzo szybko, ponieważ mają one w sobie duże ilości cukrów prostych.
Nawet, jeśli substancje w winie wytrawnym pomagają, to raczej pewnie będzie się je pozyskiwać w inny sposób i podawać bez alkoholu, jeśli już miałoby się stosować to w leczeniu cukrzycy.
Co do cholesterolu – regularnie picie niewielkich ilości wina może pomóc w walce cholesterolem.
W krajach śródziemnomorskich, gdzie jest zwyczaj picia wina do każdego posiłku:
- Wina te są bardzo słabe, mają po 3-4%
- Długość życia nie jest tak długa, jak np. w Japonii,
- Ludzie piją tych win bardzo mało, z umiarem, na trawienie, nie aby się upić
Żaden napój alkoholowy nie spowoduje obniżenia się cholesterolu. Jeśli masz za wysoki cholesterol, musisz zmienić nawyki żywieniowe i więcej się ruszać. To jest jedyna metoda, aby zdrowo pozbyć się cholesterolu. Mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej tłuszczów roślinnych, rozsądne porcje, codziennie przynajmniej pół godziny porządnego wysiłku fizycznego.
Istnieją pewne dowody na to, że czerwone wino może pomóc w obniżeniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Jedno z badań wykazało, że czerwone wino było bardziej skuteczne niż białe wino w obniżaniu poziomu cukru we krwi po posiłku. Inne badanie wykazało, że czerwone wino było lepsze niż placebo w obniżaniu poziomu LDL (złego) cholesterolu i całkowitego cholesterolu.
Należy jednak pamiętać, że badania te były małe i potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te wyniki. I wino było pite w bardzo małych ilościach. To jest jednak alkohol, a alkohol nie jest dobry dla organizmu.
Czerwone wino może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca i udaru. Czerwone wino zawiera antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, gdy pije się w małych ilościach i jest ono dobrej jakości. I oczywiście pod warunkiem, że jest to wino wytrawne.

Badania sugerują, że jedna lampka czerwonego wina dziennie może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. Wino może również zwiększyć wrażliwość organizmu na insulinę, co z kolei pomaga w regulacji poziomu cukru.
Jednakże, należy pamiętać, że spożywanie alkoholu jest zawsze obarczone ryzykiem, dlatego należy z nim uważać. Dodatkowo, badania wykazały, że spożywanie więcej niż jednej lampki wina dziennie może negatywnie wpłynąć na metabolizm glukozy i poziom cukru we krwi.
Tak, badania wykazują, że czerwone wino, z którego produkuje się wino, może mieć bardzo znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Zdaniem duńskich naukowców spożywanie czerwonego wina (wytrawnego) w niewielkich ilościach (1 lampka dziennie) może mieć świetny wpływ na poziom złego cholesterolu LDL oraz zmniejszania wnikania utlenionych cząstek cholesterolu w ściany naczyń krwionośnych, co wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Czerwone wino wytrawne to bogactwo korzystnych dla zdrowia polifenoli, min. resweratrolu. Ten składnik diety korzystnie wpływa na wysoki cholesterol, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo – naczyniowych.
Podczas spotkań towarzyskich spośród alkoholi dla osób, które mają wysoki cholesterol poleca się małą lampkę czerwonego wytrawnego wina.
Małe ilości wypite do cięższych posiłków mogą pomóc w trawieniu. Zarówno na cukier jak i na cholesterol. Ale większe ilości, albo zbyt często – niekoniecznie. Dlatego, że w winie jest alkohol. Alkohol szkodzi zdrowiu.