Czy fasola jest zdrowa? Właściwości i składniki odżywcze fasoli
Czy fasola jest zdrowa? Jakie witaminy i składniki odżywcze zawiera fasola? Czy można jeść codziennie fasolę? Która fasola jest najzdrowsza? Co daje fasola? Ile ma błonnika?
1 Odpowiedź
Fasola należy do rodziny bobowatych. Ma ona wiele istotnych dla człowieka wartości odżywczych. Na świecie uprawia się ok. 400 gatunków fasoli i każda z nich jest bogatym źródłem białka.
W fasoli znajdziemy sporo witamin, wśród nich witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K.
Za najzdrowszą odmianę fasoli uważa się fasolę czarną, korzystnie wpływa na działanie nerek.
W 100 g ugotowanej białej fasoli znajduje się ok 6,7 g błonnika. Spożywanie roślin strączkowych pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi.