Czy karczek się rozbija?
Czy karczek się rozbija? Czy karkówkę na grilla rozbijać, czy nie? Jak przygotowujecie karkówkę na grilla? Jak najlepiej przyrządzić karczek?
3 Odpowiedzi
Lekko możesz ubić karczek. Ja dodatkowo odkrajam jakieś większe kawałki tłuszczu, jeśli karczek ma dużo tłuszczu.
Ukrój mięso na grubość około 1.5 cm i lekko rozbij. Trzeba rozbić, inaczej bardzo długo by się przyrządzało.
Nie, karczka się nie rozbija. To mięso jest samo w sobie dość miękkie przez to przerośnięcie tłuszczem, więc nie ma takiej potrzeby.
Rozbija się raczej schabowe czy kotlety z indyka, bo tam mięso jest chude i twardsze. Karczek możesz spokojnie pokroić na plastry i marynować albo od razu rzucić na grill/do piekarnika.
Jedyne co ja robię, to czasem nacinam go lekko nożem po bokach, żeby się równiej piekło i żeby marynata lepiej weszła w mięso. Ale rozbijać młotkiem? Nie ma sensu, tylko zepsujesz strukturę.