Czy morele dojrzewają po zerwaniu? Czy są kaloryczne?
Czy morele dojrzewają po zerwaniu? Tak jak np. banany? Czy też nie dojrzewają, tak jak truskawki? Czy są kaloryczne? Czy morele tuczą?
3 Odpowiedzi
Owszem, morele są jednymi z tych owoców, które po zerwaniu nadal dojrzewają. Zalicza się je do owoców niskokalorycznych; poleca się je nawet dla osób będących na diecie odchudzającej.
Tak, morele dojrzewają po zerwaniu. Należą one do owoców klimakterycznych, co oznacza, że mogą kontynuować proces dojrzewania po zbiorach.
Morele, podobnie jak inne owoce klimakteryczne, takie jak jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, mango czy awokado, wytwarzają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania.
Aby przyspieszyć dojrzewanie moreli, można umieścić je obok innych owoców wytwarzających etylen, takich jak jabłka czy banany.
Morele świeże są niskokaloryczne. Jedna surowa morela (35g) dostarcza tylko 17 kalorii, 0,5g białka, 3,9g węglowodanów i 0,1g tłuszczu.
Są one również dobrym źródłem potasu, witaminy A i fosforu.
Mimo że suszone morele mają wyższą zawartość cukru, to nadal mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy oraz minerały.
Błonnik i przeciwutleniacze zawarte w morelach wspomagają zdrowie serca, kontrolę poziomu cukru we krwi oraz chronią wzrok, a także mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.