Czy pączki smażyć pod przykryciem?
Czy pączki smażyć pod przykryciem? Czy też muszą być odkryte podczas smażenia? Czy pączki pękają podczas smażenia?
6 Odpowiedzi
Jeśli pączki pękają Ci podczas smażenia, to coś jest nie tak. Raczej nie smażymy pod przykryciem, ja nigdy nie smażę pod przykryciem. Ale to nie zrobi większej różnicy, i tak są zanurzone w oleju, przykrycie tu wiele nie zmienia.
Moja babcia zawsze smaży bez przykrycia. Najważniejsze, żeby były smażone na głębokim oleju.
Jeśli pękają, to może ciasto jest zbyt cienkie.
Nie ma potrzeby smażyć pod przykryciem, i tak są całe zanurzone w oleju. Ja też nigdy nie przykrywam. Mama uczyła mnie robić i ona nie przykrywała. Jak raz robiłam pączki wg jakiegoś alternatywnego przepisu z książki z deserami, to też nie było nic o przykrywaniu.
Możesz co najwyżej przykryć przed smażeniem, aby olej szybciej się nagrzał. Ale też uważaj, aby nie zapomnieć o garnku. Smażenie nie musi odbywać się pod przykryciem. Ale jeśli olej pryska Ci na lewo i prawo i brudzi całą kuchnię, to nic się nie stanie, jeśli przykryjesz.
Przykrywa się coś wtedy, gdy chcemy to dusić. Ewentualnie czasem frytownice są zamykane, ale nie ma potrzeby tak naprawdę ich zamykać.
Pączków nie smażymy pod przykryciem.
Z tego co ja kojarzę to są osoby, które po włożeniu pączków do rondla przykrywają go pokrywką do czasu odwrócenia ich na drugą stronę. Po odwróceniu już nie przykrywają. Przykrywanie pokrywką tłumaczą tym, że dzięki temu strona nie wyrośnięta lepiej wtedy wyrasta.