Czym zastąpić rozmaryn? Co zamiast rozmarynu?
Miałem ostatnio tak, że nie miałem rozmarynu i nie chciało mi się iść do sklepu i nie wiedziałem, czym to najlepiej zastąpić. Czym najlepiej zastąpić rozmaryn? Co będzie dobrze pasować w miejsce rozmarynu? Da się czymś sensownym zastąpić rozmaryn?
32 Odpowiedzi
A czy to prawda, że sól himalajska jest zdrowsza niż taka zwykła sól? Skoro już jesteśmy przy temacie przypraw? Jak ja nie mam rozmarynu, to nie szukam alternatywy.
Ja nawet nie wiem, jak wygląda rozmaryn i jaki ma smak. Więc jeśli w potrawie by brakło rozmarynu, trudno. Można zawsze użyć innych przypraw albo ziół zamiast rozmarynu.
Czy jarmuż nie będzie dobry, aby zastąpić rozmaryn? Albo tymianek? Ja czasami jak czegoś nie wiem, np. jakiejś przyprawy, to pytam w sklepie osiedlowym, babka tam wszystko wie. Raz szukałem, czym zastąpić tymianek i taki wykład mi dała, jakby była ekspertką od przypraw i ziół 🙂
Możesz spróbować ziołem prowansalskim. 30 lat temu w ogóle prawie ziół nie było dostępnych, teraz jest tyle tego że głowa boli. Niech Ci sklepowa w sklepie doradzi, czym zastąpić rozmaryn.
Ja tam lubię dodawać wegetę do potraw. Tak jak już ktoś powyżej napisał. A jak już zioła jakieś dodać do potrawy, to może estragon.
Majeranek też jest ok, ale nie wiem czy to będzie się nadawać, aby użyć zamiast rozmarynu.
Spróbujcie dodać sobie do potraw cebuli prażonej. To nie jest przyprawa, bardziej dodatek. Szczególnie dobrze smakuje w hot dogach i hamburgerach. Albo z makaronem.
Mieszkam w małej miejscowości i jak w przepisie jest rozmaryn to w okolicznych marketach szukam świeżego rozmarynu. Praktycznie nigdy go nie ma. Wtedy kupuję suszony rozmaryn albo całkowicie pomijam rozmaryn robiąc danie.
Być może rozmaryn nie jest główną przyprawą / głównym ziołem w daniu i możesz po prostu nic nie używać zamiast rozmarynu? Próbowałeś takiej opcji?
Ja uwielbiam rozmaryn i zawsze mam go pod dostatkiem w kuchni. Zarówno świeży jak i suszony. Jak kiedyś zdarzyło mi się, że zabrakło mi go to użyłam oregano. Nie było tragedii. Kiedyś specjalnie zamiast rozmarynu użyłam szałwii i byłam zachwycona efektem.
Jeśli zdarzy się, że nie mam rozmarynu to sięgam po majeranek albo curry. Oczywiście to drugie jest bardziej wyraziste, ale ja akurat to lubię.
Zamiast rozmarynu, można użyć anyżu, lawendy, tymianku, oregano lub cząbru.
Każdy z tych ziół ma swój unikalny smak, dlatego dobrym pomysłem jest wypróbowanie wszystkich i wybranie smaku, który najbardziej odpowiada Twoim potrzebom.
Anyż jest słodki i orzechowy, lawenda ma delikatny, kwiatowy smak, tymianek jest aromatyczny i ziołowy, oregano ma korzenny posmak, a cząber ma nieco gorzki posmak z nutą ziołową.
Co można dodać do potrawy zamiast rozmarynu? Jest dużo opcji:
Tymianek
Tymianek ma silny, ziołowy smak, który może z powodzeniem zastąpić rozmaryn w wielu potrawach. Jest szczególnie polecany w daniach mięsnych, sosach i zupach.
Oregano
Oregano ma łagodniejszy smak niż rozmaryn, ale nadal nadaje się jako zamiennik. Można go użyć w potrawach kuchni włoskiej, takich jak sosy do makaronu, pizzy czy zapiekanki.
Szałwia
Szałwia ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak i może być używana zamiast rozmarynu w daniach z drobiem, mięsie czy rybach. Warto jednak dodać ją z umiarem, aby nie przytłoczyć innych smaków.
Bazylia
Bazylia ma słodki, ziołowy smak, który może dobrze zastąpić rozmaryn w potrawach, takich jak risotto, sałatki czy dania z warzywami.
Majeranek
Majeranek ma delikatny, słodki smak i może być stosowany jako zamiennik rozmarynu, szczególnie w daniach z ziemniakami, zupach czy duszonym mięsie.