Jak zrobić gorącą czekoladę?
Znacie jakieś sprawdzone przepisy na zrobienie pysznej, domowej, rozgrzewającej gorącej czekolady? Zbliża się zima, święta i myślę, że miło byłoby wieczorem do kocyka, filmu i pierniczków podać coś, co nas dodatkowo rozgrzeje 🙂
7 Odpowiedzi
Oto jeden z prostszych, podstawowych przepisów na gorącą czekoladę.
Potrzebne będą następujące składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki
- 1/8 łyżeczki soli
- Pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mleko ze śmietanką wlewamy do małego garnka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
2. Następnie do gorącego mleka ze śmietanką durzucamy czekoladę i cynamon i mieszamy. Czekolada musi być połamana na małe kawałki.
3. Na koniec zdejmujemy z ognia i całość mieszamy, aż uzyskamy jednolity płyn. Przelewamy do kubków i najlepiej od razu pić.
Ja rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej a następnie mieszam z śmietanką i/lub mlekiem do tego dodatki np cynamon, kardamon lub owoce np maliny super pasują 🙂 Jeśli ktoś lubi to super do czekolady pasuje również chilli, szczypta soli na pewno również nie zaszkodzi – nawet do tych słodkich wersji z owocami, sól podkręca smak czekolady dzięki czemu wydaje się jeszcze bardziej wyrazista. Jak ktoś lubi to można również skorzystać z gotowych likierów (polecam markę MONIN), występują w różnych smakach i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie 🙂 Ja uwielbiam zwykłą czekoladę z gałką lodów 🙂 mniam!
Ja robię dokładnie tak samo jak jest w przepisie wyżej. Uwielbiam taką gorącą czekoladę w zimne wieczory. Szczególnie jesienią, jak jeszcze pamięta się letnie słońce.
Ja robię tak, że wrzucam cztery kafelki gorzkiej czekolady do filiżanki i wkładam do mikrofali, aż się rozpuści i widać, że czekolada jest ciekła. Następnie zalewam mlekiem i na nowo wkładam na parę chwil do mikrofali. Potem mieszam i mam gotową czekoladę. Mój facet woli, wersję chłodniejszą i dlatego nie wkłada na długo czekolady z mlekiem.
Czekolada, którą kupuje się w sklepach jest zrobiona z kakao. Więc pewnie trzeba wziąć mleko i kakao, tylko nie takie kakao gdzie większość to cukier, tylko prawdziwe kakao. Nie wiem jeszcze co mają prawdziwe czekolady, może jakiś tłuszcz czy coś takiego. No i trochę osłodzić trzeba będzie, gdyż będzie to smakować paskudnie bez cukru.
Ja robię dokładnie tak samo gorącą czekoladę jak w pierwszej odpowiedzi. Zawsze wychodzi idealna. Jak mam gorszy dzień to gotową gorącą czekoladę dekoruję bitą śmietaną i posypuję cynamonem. Od razu poprawia mi się humor 🙂
Aby przygotować gorącą czekoladę, potrzebujesz następujących składników:
– 2 łyżki kakao w proszku
– 2 łyżki cukru
– 1/4 szklanki gorącej wody
– 1 szklanka mleka
– bita śmietana (opcjonalnie)
Proces przygotowania:
1. W małym rondelku wymieszaj kakao i cukier.
2. Dodaj gorącą wodę i dobrze wymieszaj, aby składniki były dobrze połączone.
3. Dodaj mleko i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mikstura będzie gorąca, ale nie wrząca.
4. Przelej gorącą czekoladę do kubka, nałóż bitą śmietanę na wierzch, jeśli chcesz, i ciesz się swoją domową gorącą czekoladą.