Jak zrobić przecier pomidorowy? Przepis na przecier
Jak zrobić przecier pomidorowy? Znacie jakiś dobry przepis na przecier? Jak robicie przecier pomidorowy? Chciałabym sama zrobić przecier pomidorowy.
3 Odpowiedzi
2 kilogramy pomidorów myję pod zimną bieżącą wodą i zdejmuję szypułki. Kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka i zagotowuję. Zmniejszam moc na kuchni indukcyjnej i rozgotowuję pomidory. Jak już do tego dojdzie tak po około 30-40 minutach to przecieram je przez dość gęste sito do średniej wielkości miski. Dzięki temu pozbywam się pestek i skóry. Jak wychodzi mi gęsta masa to zagotowuje ją z 10 g cukru, 10 g soli i szczyptą pieprzu. Jeśli jest za dużo wody to gotuję dłużej, żeby odparowała i dopiero po uzyskaniu żądanej konsystencji dodaję przyprawy. Wrzący jeszcze przecier przelewam do wyparzonych, suchych słoików i mocno je zakręcam. Następnie pasteryzuję przecier. Na dno garnka wkładam ściereczkę bawełnianą, układam na niej słoiki, ale tak by się nie dotykały. Wlewam wodę tak do 3/5 wysokości słoików. Na średniej mocy kuchenki doprowadzam wodę do wrzenia, zmniejszam moc i tak przez średnio 20 minut na małej mocy pasteryzuję przecier. Wyjmuję ostrożnie słoiki i te, których zakrętka nie zassała się odstawiam na około 10 minut do góry dnem i wtedy zasysają się. Jak już wszystko przestygnie to wynoszę w chłodne miejsce i mam pyszny przecier pomidorowy własnej roboty.
Przecier pomidorowy jest popularnym dodatkiem do wielu dań, a także samodzielnym daniem. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny. Można go przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych pomidorów. Poniższy przepis opisuje sposób przygotowania przecieru pomidorowego ze świeżych pomidorów.
Do przygotowania przecieru pomidorowego potrzebne będą:
– 2 kg pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki oliwy
– sól i pieprz do smaku
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek obieramy i rozdrabniamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i dodajemy oliwę. Całość należy gotować do uzyskania odpowiedniego rezultatu.
Jak zrobić przecier pomidorowy?
1. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej pomidory. Gotuj przez około 5 minut, aż się zmiękną.
2. Odcedź pomidory i wrzuć je do blendera. Dodaj szczyptę soli i blenduj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
3. Przecier pomidorowy jest gotowy do spożycia. Możesz go podawać na ciepło lub zimno.