Jakie ciasto upiec do szkoły?
Jakie ciasto upiec do szkoły? Jakie ciasto upiec na uroczystość w szkole? Piekliście kiedyś ciasto do szkoły? Jakie ciasto najlepiej się sprawdzi? Aby jak najmniej ludzi mogło mieć jakieś alergie czy nietolerancje na to ciasto, aby było smaczne, ale zarazem nie musiało być cały czas schłodzone.
3 Odpowiedzi
Ja swoim dzieciom do szkoły na jakiś festyn piekłam ostatnio bananowca, bardzo dobrze się sprawdził. Mleko można śmiało wymienić na sok pomarańczowy a jajko na skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Oto przepis:
suche :
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
mokre :
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego lub mleka
- 1 jajko
- 2-3 rozgniecione banany
Składniki mokre mieszasz w jednej misce, suche w drugiej. Potem dodajesz do siebie obie mieszanki. Do formy i na jakieś 40 minut lub suchego patyczka. Piekarnik na 180 stopni.
Smacznego 🙂
Gdy ja piekłam ciasto do szkoły, to piekłam makowca. Wszystkim bardzo smakował. Ewentualnie można zrobić babeczki z owocami, nie potrzeba wtedy kroić.
Na pewno należy unikać takiej sytuacji wszelkiego rodzaju ciast z kremami. Możesz poszukać w necie jakiś przepisów na ciasta bez glutenu i bez laktozy. Wtedy możesz mieć więcej pewności, że więcej ludzi może zjeść takie ciasto.