Jakie znaczenie ma warstwa tłuszczu, która się tworzy u borsuka przed zimą?
Jakie znaczenie ma warstwa tłuszczu, która się tworzy u borsuka przed zimą? Dlaczego borsukowi tworzy się warstwa tłuszczu?
3 Odpowiedzi
Borsuk przez wiosnę i lato magazynuje tkankę tłuszczową, która podczas zimy ogrzewa go i pełni funkcję zapasowej energii i ciężko mu o zobycie pokarmu.
Tkanka tłuszczowa u borsuka pełni podobną rolę do tkanki tłuszczowej u człowieka (w kontekście ewolucji, obecnie czlowiek nie musi być gruby, aby przetrwać).
A mianowicie rola tkanki tłuszczowej u borsuka jest taka, że zapewnia mu ona dodatkowe ciepło i z niej borsuk czerpie składniki odżywcze.
Warstwa tłuszczu, która tworzy się u borsuka przed zimą, pełni funkcję zapasową i chroni go przed niską temperaturą i śmiercią głodową.
Borsuk przez wiosnę i lato magazynuje tkankę tłuszczową, aby mógł skutecznie przetrwać zimę.
Gruba warstwa tłuszczu znajdująca się pod skórą borsuka chroni go przed niskimi temperaturami otoczenia, a także stanowi dostępny zapas energii, który może być wykorzystywany przez borsuka w okresach głodu.