Z czego jest zrobiona biała czekolada?
Z czego jest zrobiona biała czekolada? Jaki skład ma biała czekolada? Czym się różni biała czekolada od standardowej czekolady mlecznej?
2 Odpowiedzi
Czekolada pochodzi z ziaren rośliny kakaowca, które rozkłada się na miazgę kakaową czyli zmielony ziarna kakaowca, którą następnie można wycisnąć. Otrzymamy wtedy masło kakaowe czyli tłustą część i proszek kakaowy, czyli część beztłuszczowa ziarna kakaowego zmielone na proszek, znamy to w formie naszego kakao.
Biała czekolada zawiera tylko masło kakaowe, cukier i stałe składniki mleka, bez miazgi kakaowej i proszku kakaowego. Więc tak prosto mówiąc to biała czekolada wytwarzana jest z jednego ze składników kakaowca. Biała czekolada ma więcej tłuszczu, mleka i cukru i jest bardziej kremowa, myślano-mleczna w smaku, bez gorzkiego posmaku kakao.
Biała czekolada powstaje z połączenia mleka, cukru i masła kakaowego. Nie zawiera miazgi kakaowej, która nadaje czekoladzie brązowy kolor.